Site icon İzmir Apple

İNGİLİZCE KLAVYEYİ TÜRKÇE YAPMAK

1

Yurtdışından gelmiş, İngilizce klavye düzenine sahip Apple bilgisayar kullanıcıları için işe yarar bir çözümü paylaşmak istiyorum. 

Ben de yurtdışından gelen bir Macbook Air’a sahibiyim ve donanımsal olarak bir değişim yapmadan klavyemde Türkçe karakterleri kullanabilme konusunda alternatifler arıyordum. Bu çözümü, TürkMac forumundan (yazı artık TürkMac forumunda olmadığı ve link çalışmadığı için bağlantı veremiyorum) buldum ve kullanıyorum. Paylaşımı yapan arkadaşımıza ve TürkMac foruma teşekkürlerimle, paylaşımı yapanın kendi anlatımıyla aktarmak istiyorum.

Ayrıca başka bir yöntem daha mevcut: TÜRKÇE KLAVYE KORUYUCU KILIF yazımı okuyabilirsiniz.

..::Reklam::..

“Bendeki gibi amerikadan gelen bir macbook unuz varsa klavye konusunda sıkıntı yaşayacağınız kesin.

Öncelikle ilk seçenek sticker fakat türkçe sticker eklendiğinde klavyeyi türkçe pc olarak ayarlamak gerekiyor ve bu durumda tüm simge ve noktalama işaretlerinin yeri değişiyor.

Sırf bu yüzden klavyenin tamamını sticker yapmamız gerekiyor ve bu durumda ise arkadan aydınlamalı klavyenize elvada diyebilirsiniz.

İkinci seçenek ise klavyeyi türkçe q olarak seçerek türkçe karakterlere alt + g,s,c,i tuşu ile beraber basarak ulaşmak. Başlarda sıkıntı çıkarmasada bir zaman sonra usanacaksınız.

Mac in görselliğini ve fonksiyonun bozmadan 8 tuşa stickerları kesip ek olarak türkçe karakterleri ekledim .bu sayede hem bu 8 tuşun aydınlatması engellenmedi hemde görsel olarak çok rahatsız edici durmadı. Fakat bu yeni klavye düzenine uyan klavye dizilimi mevcut olmadığından onuda ben yaptım(çok zor değil yaptım dedimse bi halt değil  ). Kurulum dosyası oluşturmadım  açıkcası erindim , zaten tek dosyayı copy paste yapacaksınız.

Yüklenmesi

1) türkce -x.bundle.zip içindeki türkçe- x.bundle dosyasını  “/users(kullanıcılar)/(kullanıcı adınız)/Library(kitaplık)/Keyboard Layouts/” klasörüne kopyalayın

2) oturumu kapatıp açın

3) sistem tercihlerinden “Dil ve Metin” i seçin

Giriş kaynaklarından türkçe -x ve türkçe qwerty i seçin !!!! (!!!!önemli!!!! mutlaka türkçe q da seçili klavyelerden olsun)

Pencerenin alt kısmında bulunan Giriş menüsünü menü çubuğunda göster e tik koyun.

4) menü çubuğundan Dil ayarlarının bulunduğu kısımdan Türkçe -x i seçin

Not: Türkçe -x klavyesi root şifresi gereken islemlerde devre dışı kalıyor ve seçili olan klavyelerden birisi devreye giriyor.Eğer aynı anda 2 seçili klavyeniz yoksa otomatik olarak türkçe f e geçiyor ve can sıkıcı olabiliyor.

nedenini sormayın bilmiyorum ,güvenlik kaynaklıda olabilir uyum sorunuda olabilir bilmiyorum .

İlk dosya türkçe klavye dosyası , ikinci dosya klavye arayüzünün tuş dizilimini açıklayan pdf dökümanı.

Kullanılan uygulama Ukelele

Birilerinin işini görmesi dileğiyle…”

Yazıda geçen kurulum dosyasını indirmek için tıklayınız…

..::Reklam::..

Exit mobile version